Thursday, November 02, 2006

Consultanta romaneasca la standarde internationale

Cei care sunt doar turisti in Bucuresti, dar si cei care locuim zi de zi aici, cei care ne-am “aclimatizat” de cativa ani si am devenit locuitori ai “Metropolei”- toti suntem uimiti de cat de rapid se schimba imaginea orasului, in bine as zice.

La fel incepem sa ne schimbam si noi, oamenii, sa ne definim nevoile, prioritatile, modul de viata, directia in care evolueaza profesia.

Incercam sa cautam si sa respectam niste standarde, ne dorim sa apartinem unui grup, unei structuri sociale sau profesionale, dorim sa aderam si Aderarea sa ne prinda pregatiti.

De aceea si profesia de consultant trebuie sa fie bine definita si asta incercam si reusim pas cu pas prin afilierea firmelor de consultanta la AMCOR ( Asociatia Consultantilor in Management din Romania) si a acesteia la:

FEACO (Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Management) si la
ICMCI (Consiliul International de Consultanta in Management).


Mobilizati de sloganul: ” Simti nevoia unui standard mai inalt? Sa ridicam stacheta impreuna”, reprezentanti ai firmelor de consultanta in management din Romania au participat pe 11 mai 2006 in Sala New York de la World Trade Center la conferinta “Profesionalism si etica in consultanta de management”.
Conferinta a fost organizata de AMCOR, reprezentata prin domnul Mihai Svasta, General Manager SVASTA Consult, Presedinte si doamna Georgeta Dendrino, General Manager INTERACT, Director al conferintei.

Intalnirea a fost patronata de prezenta domnului Peter Sorensen, Presedintele ICMCI,care a prezentat auditoriului aspecte legate de certificarea consultantilor in management conform Standardelor Europene si Internationale de profesionalism si etica, inmanandu-se certificate de atestare la 25 de consultanti romani.

Presedintele AMCOR ne-a prezentat o abordare calitativa si cantitativa a pietei de consultanta in management din Romania, iar un alt oaspete de onoare domnul Joseph Poor, Managing Director al companiei Mercer HR Consulting, Ungaria a prezentat o analiza obiectiva a pietei internationale de consultanta.

Un aspect important si inedit in acelasi timp a fost atins cand consultantii de management din Romania prezenti in sala au primit feedback direct de la doi oameni de afaceri din Romania:

Domnul Klaas Postema, CEO Zentiva si
Domnul Radu Ionescu, General Manager, Kinecto
in ceea ce priveste colaborarea cu firmele de consultanta, punctele tari si punctele slabe ale acesteia dar si oportunitatile de colaborare viitoare.

Feedback-ul pe care l-am primit de la participanti a fost pozitiv, intalnirea a energizat comunitatea consultantilor si sunt convinsa ca participantii au plecat de acolo cu idei noi, gandindu-se ca mereu trebuie sa “ridicam stacheta” si sa ne revizuim “standardele.”